Zona Promo

dumaizone.com  
Jumat, 7 Agustus 2020  
 
 
DEPAN
 
 
 
Riau dan Perlis (Malaysia) Sepakat Tingkatkan Kerjasama
12 November 2019 | 10:06 WIB
 
Gubernur Riau Syamsuar terima kunjungan Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail Raja Muda Perlis, merangkap Tuanku Yang DiPertua Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di kediaman Jalan Diponegoro, kemarin.

Pertemuan ini juga diikuti Yang Amat Berhormat (YAB) Dato' Seri Azlan bin Man, Menteri Besar Perlis. Kemudian Yang Amat Berhormat Tuan Azman bin Mohd Yusof, Setia Usaha Kerajaan Negeri Perlis, Tuan Haji Mohd Nazim bin Haji Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs serta Konsulat Malaysia Pekanbaru Kosulat Wan Nursimah Wan Jusoh.

Pada pertemuan ini, antara Gubri dan DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail Raja Muda Perlis sepakat meningkatkan kerja sama antar potensi kedua negara, khususnya antara Riau dan Perlis. Salah satunya Riau diberi kesempatan mengekspor ikan patin lebih besar ke Malaysia.

"Berbanding Malaysia ikan patin yang banyak itu ada di Pahang. Di sini nampaknya, suatu kelebihan dan saya lihat ini suatu potensi Riau boleh mengeksport ikan patin di Malaysia," kata Raja Perlis.

Diakuinya, di negeri jiran Malaysia ikan patin adalah makanan pavorit. Ekspor ikan patin yang didatangkan dari Riau ke Malaysia memenuhi pangsa pasar yang telah berlangsung lama.

"Pak Syamsuar telah berkongsi mengenai industri dan juga pertanian, begitu saya lihat kehadapan industri terutama sekali ikan patin, di sini nampaknya mencercah sampai 20 ton satu hari. Memang di Malaysia, ikan patin ini memang suatu populer," ujar Raja Perlis.

Selain itu ada juga peluang peleburan yang mungkin dapat dimanfaatkan pengusaha Indonesia, khususnya Riau. Kesempatan ini dapat dijajaki bersama.

Soal pendidikan dan pariwisata juga mendapat perhatian bersama. Diharapkan kedua aspek ini juga antara Riau dan Perlis juga dapat membangun hubungan lebih erat lagi.

"Dalam hal pendidikan, mahasiswa Perlis juga banyak berkuliah di Riau. Begitu juga sebaliknya pelajar Indonesia di Malaysia. Jadi kita boleh berkongsi bersamaan dalam konteks meningkatkan lagi industri wisata tourism bagi kedua Perlis dan Riau. Soal pelancongan juga mendapat perhatian. Menurutnya, di Perlis banyak kelainan (keunikan)," paparnya.***(MCR)
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Muhammad Said Didu
 
 
 
 
Ragam Info  
 
 
21 Januari 2013 | 10:03 WIB
Percayakan asuransi Anda pada AJB Bumiputra 1912. Info lebih lanjut hubungi Marketing Dumai Sri Susilawati, SH di nomor 085271972633. Kami memberikan ....

 
17 Desember 2010 | 15:20 WIB
AMAZONE MULTIJASA memberikan pelayanan dalam pembuatan stempel, kartu undangan, kartu nama, photocopy, jilid, stiker, advertising, neon box, spanduk, ....

 
21 Oktober 2010 | 21:45 WIB
Jika Anda ingin menjual barang: mobil, sepeda motor, tanah, rumah, dan lainnya, kirimkan foto dan keterangan barang, serta harga yang ditawarkan ke du ....

 
 
© 2009 dumaizone.com